Pentru a preveni degradarea dintilor si boala parodontala, periajul dintilor si folosirea atei dentare in fiecare zi sunt esentiale, intrucat indeparteaza placa bacteriana. In ceea ce priveste periajul dintilor, este recomandat sa alegeti periute de dinti aprobate de institutiile nationale pentru mentinerea sanatatii orale. De asemenea, cereti medicului stomatolog sa va recomande o periuta de dinti speciala pentru copii. Aceste au in general dimensiuni mai mici, peri moi si capete rotunjite.
Schimbati periuta de dinti la un interval 3 luni sau oricat de des este nevoie. Perii indoiti sau uzati nu numai ca nu indeparteaza cu eficienta placa bacteriana, dar creste si riscul de aparitie a leziunilor gingivale.
Periajul zilnic al dintilor are capacitatea de a indeparta placa bacteriana de la nivelul suprafetei interioare, suprafetei exterioare si a suprafetei orizontale a dintilor. Pentru prevenirea corespunzatoare a degradarii dentare este necesar sa optati pentru pasta de dinti cu fluor.
Copiii cu varsta mai mica de 6 ani trebuie sa se spele pe dinti dupa fiecare masa si inainte de culcare cu o cantitate de pasta de dinti egala cu dimensiunea unui bob de mazare. Una dintre cele mai eficiente tehnici de periaj este aceasta:
- pozitionati periuta de dinti la un unghi de 45 de grade fata de gingie;
- efectuati miscari usoare de du-te-vino;
- periati zona interioara, zona exterioara si intr-un final suprafata orizontala a dintilor;
- folositi varful periutei pentru a curata corespunzator partea interioara a dintilor;
- curatati limba pentru improspatarea respiratiei.
Folosirea atei dentare se face astfel:
- rupeti aproximativ 45cm de ata dentara si infasurati cea mai mare portiune din aceasta in jurul degetului mijlociu;
- intindeti aproximativ 2.5cm de ata dentara intre degete. Folositi o miscare de du-te-vino usoara pentru a introduce ata dentara in spatiile dintre dinti. Nu utilizati miscari bruste pentru a nu sectiona gingia;
- atunci cand ata dentara atinge gingia, curbati-o in jurul dintelui astfel incat aceasta sa ia forma literei C;
- tineti ata dentara lipita de dinte si folosind miscari gentile curatati spatiile interdentare urcand spre capatul dintilor;
- nu uitati sa curatati partea interioara a ultimului dinte.
Sursa aici
Leave A Comment